Introductie

Het houdt ons flink bezig. Onze kinderen met een mening. Het zelf willen uitkiezen van kleding en vrienden, het bepalen van welk voedsel ze eten, het onbeperkt willen kopen van speelgoed, scherm- en bedtijd. En als kinderen opgroeien, worden ook thema’s als privacy en vrijheid van denken in toenemende mate voor kinderen belangrijk.

Vanwege het dynamische karakter van de behoefte aan autonomie onderhandelen ouders en kinderen dan ook voortdurend over hoeveel autonomie wordt gegeven en gevraagd.

De autonomie van het kind gaat over het internaliseren (het eigen maken van sociale regels) en integreren van externe eisen en waarden en is samen met verbondenheid en competentie een basisbehoefte; er bestaat namelijk een sterk verband tussen de autonomie waarmee mensen functioneren en hun welzijn, hun open, betrokken en gezond functioneren.

Ouders hebben hier een grote verantwoordelijkheid, want de manier waarop ouders hun kinderen opvoeden, heeft veel invloed op hun autonome functioneren en op de mate waarin zij zich ontwikkelen tot goed aangepast en goed functionerende individuen (Kinderen opvoeden tot autonome individuen, Coert Visser, www.progressiegerichtwerken.nl)

En alhoewel ouders vaak zelf een duidelijke visie hebben op de opvoeding, mogen we de rechten van het kind in de opvoeding niet vergeten.

Inhoud

In een workshop van twee uur gaan we met de kinderen aan de slag met hun wensen voor hun opvoeding, geïnspireerd door de inhoud van het Internationale verdrag voor de rechten van het kind, dat op 20 november 1989 door de VN is vastgesteld.

Het resultaat is een weergave van hun gewenste levensstijl. Naast knip en plakwerk, levert deze workshop een positieve bijdrage aan de identiteitsontwikkeling van het kind, daarover publiekelijk te communiceren en hierdoor voor zichzelf op te komen.

Een mooie collage waarmee thuis een dialoog gestart kan worden over opvoeden en samenwerken.

Geschikt voor kinderen vanaf 6 jaar.

Data en locatie

Er zijn momenteel geen workshops gepland.

De workshop vindt plaats in regio Haaglanden.
Bij minimaal acht deelnemers kan de workshop op verzoek ook elders worden verzorgd. De prijs is dan exclusief reiskosten.

Kosten

De workshop kost 25,- per kind.