Bevlogen medewerkers

Deze waarden houden jouw medewerkers bevlogen

Introductie

Een belangrijke voedingsbodem voor bevlogen medewerkers is de organisatiecultuur, bestaande uit waarden (wat vinden wij belangrijk?), normen (regels), rituelen (opeenvolgende activiteiten in een bepaalde volgorde) en tradities (momenten die herhaald worden). Allemaal onder de hoed van een visie (langetermijnperspectief).

Een gezinscultuur is belangrijk, het zorgt niet alleen voor goede onderlinge relaties, veiligheid, stabiliteit en rust; je voorkomt ook dat invloeden van buiten af je organisatie insluipen (zoals bijvoorbeeld de tiktok trend quiet quitting). Mits de organisatiecultuur goed wordt geborgd door de leidinggevenden van de organisatie en de organisatie mee blijft bewegen met de behoeften van medewerkers en (maatschappelijke) ontwikkelingen.

Aan de slag

Met de volgende waarden biedt jouw organisatie een gezond klimaat voor bevlogenheid en (daarmee) meer/betere prestaties.

Het verschil maken. Weten waar je een bijdrage aan levert is voor medewerkers een motiverende factor. Zorg voor een purpose van jouw team en organisatie.

Psychologische veiligheid. Een belangrijke voorwaarde om te kunnen presteren. Zorg voor een gedragscode, klachtenprocedure en vertrouwenspersonen.

Inclusie. Respect voor iedereen zodat alle medewerkers zichzelf kunnen zijn.

Flexibiliteit. We presteren allemaal anders. Laat medewerkers de regie nemen om hun leven in te richten voor maximaal resultaat en maak arbeidsvoorwaarden flexibel.

Open communicatie. Transparantie in processen en in de kantoorinrichting heeft een positief effect op het (zelf)vertrouwen en de betrokkenheid van medewerkers.

Saamhorigheid/community. Juist nu veel mensen thuiswerken is saamhorigheid en verbinding belangrijk. Faciliteer toegankelijke momenten om (nieuw) contact te maken (bijvoorbeeld met een open deur beleid of hobbyclubs) en creëer nieuwe tradities om het teamgevoel te bevorderen.

Waardering. Een compliment geven, een glimlach, vriendelijkheid. Je waardering uiten is een ontzettend krachtig instrument voor bevlogen medewerkers.

Inrichting van het kantoor. Ruimten die warmte en gezelligheid uitstralen bevorderen het welbevinden van medewerkers, als ook verbinding en samenwerking.

Leren en ontwikkelen. Houdt medewerkers in hun kracht en voorkom verveling (met alle negatieve consequenties van dien) of vertrek; faciliteer de mogelijkheid tot een ontwikkelpad voor iedereen.

Wendbaarheid. Luister naar de behoeften van medewerkers en anticipeer daarop (zo ver als mogelijk) en zorg er daarmee voor dat de organisatie zich kan blijven aanpassen aan veranderende tijden.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Wat is jouw talent?

Introductie Iedereen heeft ze maar nog niet iedereen is zich hier bewust van. Talenten zijn je aangeboren vermogen om iets…

De kracht van tradities.

Introductie Verbondenheid, betrokkenheid, veiligheid..Belangrijke voorwaarden voor ons welbevinden in een relatie, team of gezin. Als daar aan wordt voldaan, durven…

Meer tips>