Ben betrokken

Van kandidaat naar medewerker. Zo behoudt je hun bevlogenheid.

Introductie

Aankondigen in vacatureteksten dat na de motivatiebrief een assessment, een (online) kennismakingsgesprek, nog veel gesprekken, een referentie- en social media check volgen. Om vervolgens ook nog kandidaten lang te laten wachten op een reactie.

Bij voorbaat stralen veel wervingstrajacten al een gebrek uit aan vertrouwen in en betrokkenheid met de toekomstige medewerkers. Natuurlijk heeft dit impact op het aantal reacties én op de mate van inzet van de medewerker bij de aanvang van het dienstverband. Want, what you see is what you get.

Aan de slag

Met de volgende activiteiten geeft de werkgever een goed visitekaartje af aan de voordeur en voelen kandidaten zich welkom (in het gehele traject).

Korte, bondige en pakkende wervingstekst. Omschrijf goed wat de organisatie en het team nodig heeft, zoals het gewenste talent, karaktereigenschappen/vaardigheden voor meer gerichte en inclusieve reacties. Maar ook voor een betere match met de behoeften op de werkvloer, bijvoorbeeld voor een betere samenwerking in teams. Zorg tevens voor een korte, snelle wervingsprocedure om de bevlogen kandidaat niet te verliezen.

Een informeel kennismakingsgesprek. Direct na de sollicitatie van een passende kandidaat, bijvoorbeeld online of in een koffiebar.

Een (formele) kennismaking.

Koffie of lunch met het hele team en rondleiding op de werkvloer Om de sfeer te ervaren.

Een arbeidsvoorwaardengesprek met een á la carte keuzemenu van arbeidsvoorwaarden

Een welkomsprogramma (#onboarding) met na afloop een feedbackgesprek. Indien de samenwerking beide partijen bevalt, worden in dit gesprek oplossingen bedacht voor de aanvullende behoeften. Bijvoorbeeld met scholing of met een mentor voor het versterken van vaardigheden.

Talentenpool. Kandidaten die afvielen worden toegevoegd aan een netwerk voor nieuwe vacatures! Houdt dit netwerk betrokken, communiceer regelmatig.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts