Ben betrokken

Aan de slag met modern(er) werkgeverschap.

Introductie

Tijden veranderen. Nieuwe generaties dwingen organisaties om de spelregels te veranderen. Er is behoefte aan meer autonomie, flexibiliteit en vrije tijd voor hobbies en dromen. Aan minder stress en zorgen. Aan doen wat we leuk vinden en daarmee het verschil maken voor organisaties. Aan inzet tonen omdat we daar waardering voor krijgen. Kortom, er is steeds meer behoefte aan samenwerking en maatwerk. Met een positief effect op de medewerker, de organisatie en de samenleving als geheel.

Aan de slag

Selecteer leiders. Leidinggevenden die het goede voorbeeld zijn, die zich inleven, luisteren en handelen naar behoeften, samenwerken, integer, kwetsbaar en authentiek zijn. Die medewerkers coachen, ontwikkelen en van opbouwende feedback voorzien.

Ontwikkel persoonlijk leiderschap. Medewerkers die zichzelf kennen, weten wat ze willen bereiken, wat hun talenten zijn en hoe ze daarmee het verschil kunnen maken is goed voor hunzelf, maar ook voor organisaties. Benut hun krachten en laat ze stralen!

Iedereen hoort erbij. Ruimbaan voor maatwerkoplossingen en daarmee een nieuwe talentenvijver.

Persoonlijke arbeidsvoorwaarden. Want niet iedereen heeft behoefte aan een sportschool of fietsplan.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Meer blogposts>