Bevlogen kinderen

Zo houden we onze kinderen bevlogen.

Introductie

Zelfvertrouwen, weerbaarheid, mentale gezondheid en bevlogenheid. Persoonlijk leiderschap is ook voor kinderen ontzettend belangrijk. Sterker nog, ze vormen een bron van inspiratie voor volwassenen. Hun grote dromen, hun nieuwsgierigheid, positiviteit en creativiteit. Ook hebben ze de intrinsieke motivatie en vaardigheid om te groeien, volgen ze van nature hun hart, ontdekken ze hun eigen route en veroordelen ze niet. Hoe mooi is dat!

Aan de slag

Bevorder hun zelfvertrouwen. Geef ze taken die ze zelfstandig kunnen uitvoeren en laat ze zelf hindernissen overwinnen. 

Laat ze vrij. Geef ze de ruimte om hun verantwoordelijkheid te nemen, nieuwe dingen uit te laten proberen, fouten te maken en deze te herstellen.

Ben betrokken. Luister, observeer en handel naar hun behoeften. En niet onbelangrijk; laat je eigen verwachtingen los.

Heb vertrouwen. Ons vertrouwen vergroot het zelfvertrouwen van kinderen. Iedereen heeft een eigen ontwikkelingspad, al dan niet met een omweg. We moeten iedereen hun eigen ruimte geven en fouten laten maken, deze te herstellen en hiervan te leren. Wat de intrinsieke motivatie om te blijven leren en ontwikkelen van onze kinderen in stand houd of vergroot.

Ben aardig en beleeft. Het is gratis, simpel en heeft een groot effect op de zelfwaarde van kinderen. Pas als ze vriendelijk worden behandeld/veilig voelen, komen kinderen in hun kracht.

Toon affectie. Iedereen worstelt weleens met het leven en het is onze taak om onze kinderen daarin te steunen.

Coach. Moedig ze aan op hun ontdekkingstocht, geef positieve feedback en stuur alleen bij waar noodzakelijk of als ze daarom vragen.

Geef tijd. Je kind(eren) hebben je nodig. Je aanwezigheid, tijd en aandacht om je kind(eren) de begeleiding te geven die ze nodig hebben. Zorg ervoor dat de prioriteiten op de juiste plek staan.

Heb geduld. Voorkom dat kinderen zich alleen gewaardeerd voelen als ze presteren.

Toon respect. Kinderen zijn niet op de wereld gezet om een kopie van ons te worden. Iedereen is uniek en verdiend waardering voor de persoon die het wil zijn (3).

Geef een thuis. Faciliteer een inspirerende, uitdagende, warme, rustige, gezellige plek. Als kinderen zich veilig en uitgerust voelen kunnen ze het beste van zichzelf laten zien.

Ben het goede voorbeeld. Kinderen doen hun ouders na. Pas het bovenstaande dus ook toe op jezelf. Jouw grootste verantwoordelijkheid als ouder is om je kinderen voor te bereiden op hun toekomst en alles wat daarin voor hun mogelijk is. Zonder plafond en zonder vooroordelen.

****

Leiders houden kinderen bevlogen. Wanneer start jij?


Relevante blogposts

Meer blogposts>