Bevlogen kinderen

De gezinscultuur; een krachtig instrument voor een bevlogen bestaan.

Introductie

Elk gezin heeft een eigen aanpak waardoor het goed functioneert, ofwel een gezinscultuur. Een volledige gezinscultuur bestaat uit waarden (wat vinden wij belangrijk?), normen (regels), rituelen (opeenvolgende activiteiten in een bepaalde volgorde, bijvoorbeeld het bedritueel) en tradities (momenten die herhaald worden), allemaal onder de hoed van een visie (langetermijnperspectief).

Een gezinscultuur is belangrijk. Een volledige gezinscultuur zorgt voor goede onderlinge relaties, stabiliteit en rust; iedereen voelt zich veilig en weet wat er wordt verwacht. Daarnaast voorkom je dat invloeden van buitenaf, zoals vrienden en sociale media, druk leggen op het gezin en gezinsleden uit hun kracht raken.

Aan de slag

  • Plan een moment met je complete gezin en bespreek de verschillende onderdelen van de gezinscultuur.
  • Zet alles op papier en verfraai het geheel naar wens met passende foto’s, knipsels of tekeningen naar keuze.
  • Spreek een reflectiemoment af en maak daar een gezellige happening van!
  • Geef als ouders het goede voorbeeld.
  • Spreek elkaar aan.
  • Houdt het positief, geef opbouwende feedback.
  • Ben consequent.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Meer blogposts>