Denk aan anderen

Ervaar het solitude effect

Introductie

Sociale contacten vormen een belangrijk onderdeel van ons leven. Je kan veel van anderen leren en je kunt jezelf door anderen ontwikkelen. Maar de samenleving kent steeds meer impulsen. En daarom is het ook heel gezond om zo nu en dan tijd in solitude door te brengen. Alleen te zijn. Voor jezelf, jouw route en de mensen om je heen:

Vrijheid. Kunnen doen wat jij wilt. Ongestoord genieten van alles waar jij van houdt.

Creativiteit. Tijd doorbrengen in solitude betekent geen afleiding en meer ruimte voor ideeën.

Jezelf ontdekken. Wat zijn je dromen? Je doelen die je wilt behalen? Wat vindt je leuk om te doen? Aan welke minder sterke eigenschappen wil je nog werken? Er is nog genoeg te ontdekken over jezelf. Schrijf het op en maak een plan.

Relaties. Als je goed voor jezelf zorgt, is er meer ruimte om aan anderen te denken en versterk je de relaties met de mensen om je heen.

Productiviteit. Geen afleiding, meer focus. Tijd alleen doorbrengen is geweldig voor jouw to-do lijst!

Mentale gezondheid. Mensen die tijd inplannen om alleen te zijn lijken volgens onderzoek gelukkiger. Ze ervaren een betere levenskwaliteit en minder stress. Ze hebben ook minder kans op een depressie.

Reflectie. Tijd alleen geeft je de ruimte om te reflecteren op je gedrag zodat je niet te ver van je route verwijdert raakt.

Aan de slag

Niet iedereen vind het gemakkelijk om tijd alleen door te brengen. Angstig zijn voor de leegte of niet weten wat te doen. Met de juiste voorbereiding zul je zien dat je er op den duur naar gaat verlangen.

Plan jouw tijd in solitude. Maak er een afspraak van met jezelf. Vind je het spannend of niet leuk? Begin dan kort en breid het steeds verder uit.

Bereid je voor, maak een plan. Wat ga je allemaal doen? Je zult zien dat het steeds gemakkelijker wordt om tijd alleen door te brengen en dat je uiteindelijk geen voorbereiding meer nodig hebt.

Voorkom afleiding, toon discipline. Zet je telefoon uit en spijbel niet!

Hou van jezelf. Verruil je telefoon en je volle agenda eens voor een afspraak met jezelf en creëer de rust in je hoofd die je nodig hebt om te blijven lachen. Dat gun jij jezelf toch ook? Veel plezier :).

****

Geluk is een keuze. Wanneer start jij? #naarmorgen


Relevante blogposts

Wat is jouw talent?

Introductie Iedereen heeft ze maar nog niet iedereen is zich hier bewust van. Talenten zijn je aangeboren vermogen om iets…

De kracht van tradities.

Introductie Verbondenheid, betrokkenheid, veiligheid..Belangrijke voorwaarden voor ons welbevinden in een relatie, team of gezin. Als daar aan wordt voldaan, durven…

Meer tips>