Wat een krachtige boodschap van Amy Wambach, voormalig voetbalster van het nationale team van de Verenigde Staten. Vrouwen moeten ophouden met de oude regels te volgen want die bestaan enkel om de status quo te handhaven. Als wij vrouwen willen leiden, zullen we onze eigen regels moeten creëren. Want, zo meld ze, wij hoeven geen Roodkapje te zijn, als er een wolf in ons schuilt.

Wie is er niet grootgebracht met het sprookje Roodkapje. Het lieve, brave, gehoorzame meisje, dat moet beloven om niet van het pad te wijken. Want, dan gebeuren er nare dingen. Volg de regels, ben niet nieuwsgierig, zeg niet teveel en verwacht verder niets. De les die menig ouder -wereldwijd- hun dochters al jong meegeven.

De wolf daarentegen. Die door velen wordt gevreesd. Ze zouden het systeem bedreigen. Maar hebben inmiddels bewezen eigenlijk de redders van ecosystemen te zijn (als voorbeeld hiervoor noemt ze de situatie in Yellow State Park, die aanzienlijk zijn verbetert met de komst van de wolf). Net als vrouwen de redders van onze maatschappij kunnen zijn.

Voor hun introduceert ze acht nieuwe regels.

  1. Creëer je eigen pad (oude regel: Wijk niet van het pad af) – Heb lief wat je lief hebt, draag wat je wilt, word waar je van droomt en creëer wat je nodig hebt.
  2. Wees dankbaar én ambitieus (oude regel: Wees dankbaar voor wat je hebt) – De macht maakt van onze dankbaarheid gebruik dus laat je horen en eis op wat je verdiend.
  3. Geef nu leiding, waar je ook bent (oude regel: Wacht op toestemming om leiding te geven) – Je bent overal een leider of je bent het nergens. Leiderschap is geen positie, maar een kracht die je moet claimen en een geschenk die jij aan de wereld geeft.
  4. Falen betekent dat je in het spel zit (oude regel: Falen betekent dat je bent uitgeschakeld) – Sinds het begin van tijden hebben onvolmaakte mannen de macht uitgeoefend om de wereld te leiden. Het wordt tijd dat onvolmaakte vrouwen zichzelf de toestemming geven om zich bij hen aan te sluiten. Probeer, faal, leer ervan en probeer opnieuw!
  5. Wees voor elkaar (oude regel: Wees tegen elkaar) – Revoluties zijn gewonnen door collectieve actie. We moeten elkaar helpen en het succes van één vrouw claimen als een collectief succes voor alle vrouwen.
  6. Wees zelfverzekerd (oude regel: speel de bal door) – Geloof in jezelf, sta op en zeg..Geef me de bal! En geef dat ook aan mijn roedel.
  7. Leid met menselijkheid. Creëer leiders (oude regel: leid met dominantie. Creëer volgelingen) – Want wat onze gezinnen, bedrijven en de wereld nodig hebben is niets meer – en niets minder- dan precies wie wij zijn. Mensen.
  8. Je staat er niet alleen voor. Je hebt je roedel (oude regel: Je staat er alleen voor) – Het leven van een eenzame wolf is zwaarder. We hebben allemaal een roedel nodig. Van dappere eerlijke vrouwen om elkaar te ondersteunen en je eraan te herinneren wie je bent en je bij te staan om de wereld te veranderen. Vind je roedel. Kom opdagen, voel je soms ongemakkelijk en doe je best.

Vrouwen zijn nooit roodkapje geweest. Oude manieren van denken zullen ons nooit helpen om een nieuwe wereld te bouwen. Weg met het oude, ruim baan voor het nieuwe!

Dus laten we de ketenen afwerpen en ons verenigen. Laat ons deze dalen bestormen en het spel voor altijd veranderen.

En dat begint allemaal met één vraag. Wie wil je zijn?

Naar morgen.