Bevlogen medewerkers

Leiderschap op afstand. Zo werkt het.

Introductie

Thuiswerken tijdens de pandemie biedt een mooie kans om je leiderschapsvaardigheden als leidinggevende te verbeteren. Want door de gedwongen afstand is maar één aspect echt belangrijk. De betrokkenheid met medewerkers. En dat loont! Vandaag én morgen.

Aan de slag

Inventariseer continu de behoeften en faciliteer. Bijvoorbeeld met welk communicatiemiddel informatie het liefste wordt verwerkt, of ontbrekende informatie. Voorkom eenzaamheid!

Houdt regelmatig 1 op 1 contact en focus op een gezonde mindset. Veetel medewerkers dat je ook niet alle antwoorden hebt, dat je ze vertrouwd en om ze geeft.

Stop met micromanagen. Stuur aan op resultaat en omarm zelfstandigheid. Geef ze het vertrouwen om zelf hun dag in te delen. Neem bijvoorbeeld video’s op met informatieoverdracht en geef ze de ruimte voor vrije tijd, waarin vaak de beste nieuwe ideeën ontstaan!

Stel de verwachtingen bij. Verplaats jezelf in andermans schoenen en maak afspraken over de te verrichten werkzaamheden tijdens het thuiswerken. Maak er het beste van!

Geef regelmatig positieve feedback. Volgens Brian Kropp van Gartner zijn we eerder geneigd om negatieve feedback te geven bij thuiswerken omdat we alleen de gemaakte fouten zien. Door bij voorkeur te focussen op de lange termijn, gebaseerd op de realiteit, behoudt je een open en vooral tweezijdig gesprek met (ook) aandacht op de persoonlijke ontwikkeling.

Zorg voor een goede sfeer. Creëer bijvoorbeeld mogelijkheden om elkaar beter te leren kennen, bijvoorbeeld door challenges te bedenken, vragen ten behoeve van ieders persoonlijke ontwikkeling (wat wilde je worden toen je klein was en waarom?) of kanalen klaar te zetten waar alleen over hobby’s, huizen of huisdieren wordt gesproken.

De pandemie dwingt leiders om meer energie te stoppen in het maken en houden van de connectie met medewerkers. Zo vergroten we niet alleen direct ons empatisch vermogen en (daarmee) de betrokkenheid van medewerkers, maar leren we ook om te coachen en los te laten, blijft iedereen mentaal fit en bevorderen we de (onderlinge) samenwerking. Met alle positieve consequenties van dien voor straks weer op kantoor!

****

Leiders houden medewerkers bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Meer blogposts>


Bronnen

(1) 5 simple things heroic leaders communicate during distress, Todd Nordstrom in Forbes op 24 maart 2020.
Four steps managing remote workers during cover-19 pandemie. Gartner.com op 14 april 2020.
(2) 5 ways to build trust when your teams are woking from home indefinitely, Lydia Dishman in Fast Company op 29 maart 2020.
(3) 7 tips for successfully managing remote teams, Jason Aten in Inc Magazine op 16 maart 2020.
(4) 4 things employees want from leaders during uncertain times, Alissa Carpenter in Entrepreneur op 10 april 2020. Five ways to lead your team remotely during a crisis, Ira Gostin in Forbes op 20 april 2020.