Introductie
Geluk. We streven het allemaal iedere dag na. Meer succes, meer geld, meer vrienden..
De druk die we ons hiervoor opleggen heeft een behoorlijke impact op onze gemoedstoestand. Inmiddels is volgens het Factsheet Werkstress van TNO Arbeid (2020) stress de oorzaak voor 37% van het ziekteverzuim en hebben 1,3 last van burn-out klachten. Klinisch neuropsycholoog Erik Matser meldt dat in Nederland ongeveer 1 op de 5 mensen (deels) niet werken als gevolg van stress en een burn-out. “Daarnaast zijn er honderdduizenden mensen die wel werken, maar eveneens gekweld worden door klachten als somberheid en angst”. Niet voor niets waarschuwt hij voor de grootste crisis allertijden: Stress.
De gevolgen zijn desastreus. Niet alleen levert stress volgens OESO (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) een kostenpost op voor de samenleving van 20 miljard, maar ook leidt de aandoening in veel gevallen tot blijvend hersenletsel; onder andere als gevolg van de continue hoogspanning van de hersenen. We worden overspoeld met informatie, “waardoor we het contact kwijt zijn met wie we werkelijk zijn en we niet meer weten wat we nodig hebben om gezond en energiek te blijven”, aldus Erik Matser.
Jezelf kennen, zijn en blijven is een behoorlijke uitdaging in deze hedendaagse, snelle dynamiek. Maar een ding is zeker: Het negeren bevordert stress. En sterker nog, uit onderzoek blijkt dat geluk bijdraagt aan succes en niet andersom.
Psycholoog dr. Jim Taylor noemt een aantal redenen waarom we maar blijven ‘vluchten’ voor onszelf en onze persoonlijke groei:
- Bagage: Mensen met een minder goede jeugd nemen bagage mee naar hun volwassen bestaan. Voorbeelden zijn een laag zelfbeeld, perfectionisme, angst, behoefte aan controle of behagen en boosheid. Deze bagage staat geluk en persoonlijke groei in de weg.
- Gewoonten: Herhaaldelijk gedrag worden gewoonten. Gewoonten die jouw geluk in de weg staan kun je ook weer afleren.
- Omgeving: De mensen om je heen hebben impact op jouw geluk. Uit onderzoek blijkt dat nauw contact met een gelukkig persoon onze kans om gelukkig te zijn met 15% vergroot.
Een andere levensstijl is noodzakelijk. En gelukkig kunnen we die zelf creëren. Want 50% van ons geluk wordt weliswaar bepaald door onze genetica en 10% door de context waarin we leven, ziekten e.d., maar voor de rest (40%) hebben wij het zelf voor het zeggen.
“Do not compare your insides with other people’s outsides”
-onbekend
Aan de slag
Laat je niet afleiden. Zo zorg jij voor meer levensgeluk:
Kom erachter wat je (al die tijd) tegenhoudt om je doelen te bereiken en kom in actie. Toon lef, heb vertrouwen, doorzettingsvermogen en zorg voor positiviteit (in jezelf en in je netwerk).
Leef meer naar je hart. Doe meer waar jij gelukkig van wordt!
Ontdek je unieke eigenschappen en ontdek hoe (en waar) jij het verschil kunt maken.
Focus! Formuleer actiepunten en plan ze in.
Beoordeel de mensen om je heen. Welke mensen dragen bij aan jouw geluk?
Reflecteer regelmatig met jezelf, naasten of een mentor.
Lach meer! Wanneer je glimlacht of lacht wordt een deel van je hersenen gestimuleerd waardoor je werkelijk gelukkig wordt.
Ben dankbaar. Uit onderzoek blijkt dat mensen die hun gevoelens van dankbaarheid aan anderen kunnen uiten zelf gelukkig worden.
Denk niet alleen aan jezelf. Iets doen voor een ander (bijvoorbeeld door vrijwilligerswerk) maakt ons zelfs gelukkig én bevordert onze gezondheid (Bron: Do Good. Live Well Survey 2010, UnitedHealthcare/VolunteerMatch).
****
Geluk is een keuze. Wanneer start jij? #naarmorgen
Gerelateerde blogposts
Meer blogposts>
Categorieën:Persoonlijk leiderschap, Voel je bevlogen, Vrijwilligerswerk