Dit artikel is verschenen in Montessori Magazine, thema Bevrijd? Jaargang 41, nummer 3, juni 2018.

De eerste schooldag is voor vele kinderen een spannende dag en behoort tot één van de eerste (bewuste) momenten waar zij kennismaken met de wereld buiten hun comfortzone; de situatie waarbinnen iemand zich veilig en ontspannen voelt. Er zullen vele momenten volgen. Maar kinderen leren pas echt wat vrijheid is als niet zij, maar hun ouders het lef hebben om uit hun comfortzone te stappen. Wie durft?

Mijn stelling is: montessori-educatie faciliteert onze bevrijding. Montessoriouders maken bewust of onbewust de keuze om hun kinderen te leren om zichzelf bevrijden (indien wenselijk) van de context waarin zij opgroeien. Met de ontwikkeling van leiderschapsvaardigheden en het brede onderwijsaanbod, maar ook door de heterogene samengestelde jaargroepen en -tafelgroepjes: Ze maken kennis met nieuwe kinderen, doen nieuwe ervaringen op en ontwikkelen nieuwe interesses.

Dat is voor onze montessori-educatie thuis een bron van inspiratie. Want naast die eerste schooldag, werkdag of vakantie zonder onze ouders treden wij niet vaak uit onze veilige, vertrouwde comfortzone, die een belemmerende werking heeft op niet alleen onze groei, maar ook die van onze kinderen. Wie bevrijdt ons?

Zonder dat we het doorhebben hanteren we dagelijks veel dezelfde waarden, normen en tradities die wij zelf mee kregen van onze (voor)ouders en/of de familie van onze partner. Nemen we wel genoeg tijd om onze eigen ideeën te formuleren over hoe wij willen leven, hoe we onze dromen gaan verwezenlijken en hoe we onze kinderen opvoeden? Maar los daarvan, het is ook gewoon moeilijk. Buiten onze comfortzone zijn we onzeker en angstig.

En dus verzamelen we mensen om ons heen die in eenzelfde context functioneren en bouwen we muren. We weren uitdagingen, laten iedere dag hetzelfde zijn en zorgen voor weinig tot geen risico’s op ons pad. We zijn tevreden en leven nog lang en gelukkig. Of toch niet?

Wie het lef heeft om zichzelf uit te dagen en zijn grenzen te verleggen ontdekt pas echt wat het leven te bieden heeft.
Er is heel veel moois te ontdekken achter onze muren. We verwezenlijken daar onze dromen, vinden onze passie, ontmoeten leuke mensen en ontwikkelen onze talenten.

Door onze comfortzone te vergroten krijgen we daarnaast meer zelfvertrouwen en ontwikkelen we ons verder als persoon. Ook worden we zekerder, zelfstandiger en meer onafhankelijk. Waardoor we meer eigen initiatieven durven te nemen en ons potentieel benutten. Vrijheid!

Met de volgende tips doorbreek je jouw muren.

  • Zeg meer ja;
  • Zet kleine stapjes;
  • Bedenk wat je al hebt bereikt door uit je comfortzone te stappen;
  • Verzamel (nieuwe) mensen om je heen, deel je plannen en laat ze je helpen;
  • Lees een boek (of artikel), zoek een coach of volg een training
  • Leer van teleurstellingen;
  • Toon discipline, doorzettingsvermogen en lef.

Bronnen

P&A Talentontwikkeling, Comfortzone remmende factor bij veranderingen.

Pieter van der Haak. Talentontwikkeling.com.

Personal & Business Improvement, Hoe vergroot je jouw comfortzone? Erwin Siereveld, Penbimprovement.com. 2017.

Albert Sonneveld, Leven zonder stress. Doel van het leven bereiken? Stap uit je

comfortzone: 7 tips! Albertsonneveld.nl. 2015.