Introductie

Geen bedrijf zonder manager. Zij vormen in menig organisatie het fundament; ze houden zich aan de regels en hebben alles onder controle. Werk wordt goed gedelegeerd en de resultaten worden behaald. Er heerst stabiliteit en controle. Jaar in, jaar uit.

Maar het fundament wankelt. De medewerkersbetrokkenheid is laag en dat kost bedrijven een flink kapitaal (wereldwijd slechts 13%). Het rapport State of the American Manager (2015) van Gallup toont aan bij 30% van de niet-betrokken medewerkers de oorzaak is te vinden bij de manager, waarvan slechts 10% de vaardigheden bezit om medewerkers aan te sturen en in hun kracht te zetten.

Het zijn vaardigheden die een directe relatie vormen met medewerkersbetrokkenheid; getalenteerde managers creëren tot 59% meer betrokken medewerkers. Daarnaast realiseren zij voor bedrijven onder andere meer winst, meer productiviteit en meer betrokkenheid, zowel met medewerkers als klanten.

Toch slagen maar weinig bedrijven slagen erin om managers met de juiste talenten aan te stellen. Dat is niet gek; slechts een op de tien managers beschikt van nature over de juiste vaardigheden om leiding te geven.

Aan de slag

Gelukkig kunnen vaardigheden worden versterkt, dus kom in actie! Leiderschapsontwikkeling zorgt ervoor dat het bedrijf duurzaam kan blijven groeien en bloeien. Met de betrokken medewerkers als nieuw fundament.

****

Leiders houden medewerkers bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Meer inspiratie vind je in ons magazine Management development.

Ook interessant

Aan de slag met moderner werkgeverschap.
Betrokkenheid Management development Modern werkgeverschap Persoonlijk leiderschap Talentontwikkeling

Aan de slag met moderner werkgeverschap.

Introductie Tijden veranderen. Nieuwe generaties dwingen organisaties om de spelregels te veranderen. Er is behoefte aan meer autonomie, flexibiliteit en…
Read More
Maak het verschil. Zo voorkom je pestgedrag.
Betrokkenheid Empathie Gezin Management development Modern werkgeverschap Persoonlijk leiderschap Talentontwikkeling

Maak het verschil. Zo voorkom je pestgedrag.

Introductie Anderen volgen, het gemis aan warmte en geborgenheid, jaloezie..Allemaal redenen om iemand te pesten en je eigen frustraties af…
Read More
8 tips voor inclusiviteit
Betrokkenheid Cultuurontwikkeling Empathie Gezin Management development Mentale gezondheid Modern werkgeverschap Persoonlijk leiderschap

8 tips voor inclusiviteit

Introductie Kunnen zijn wie we zijn, altijd en overal. Inclusiviteit is aan de orde van de dag in ieder(e) organisatie,…
Read More
1 2 3 7