Ben betrokken

Waardeer. Voor betrokken, bevlogen en loyale medewerkers.

Introductie

Het binnenhalen van talentvolle medewerkers, het vergroten van de productiviteit van medewerkers, employee branding en digitalisering. Zomaar wat prioriteiten van de Human Resources afdeling om als bedrijf te kunnen blijven groeien in deze dynamische tijd.

Welke besluiten er ook genomen worden, vergeet niet eerst eens je waardering uit te spreken. Het is het meest effectieve instrument om medewerkers in hun kracht te zetten. Het is eenvoudig, direct toe te passen en kosteloos.
Door waardering zijn we gemotiveerder, voelen we ons beter, krijgen we meer zelfvertrouwen en een positiever zelfbeeld. We zijn productiever, loyaler (niet gewaardeerde medewerkers nemen 2x zo snel ontslag!) en betrokken. Hoe waardevol!

Aan de slag

Start vandaag nog! De volgende aandachtspunten helpen je op weg.

Persoonlijke waarderingMeer dan andere factoren willen medewerkers vooral persoonlijk gewaardeerd worden. Eerlijk, authentiek en persoonlijk, bijvoorbeeld met positieve feedback of een compliment. Het liefste van hun (hoogste) leidinggevende. Andere uitingen van persoonlijke waardering zijn financiële benefits, meer verantwoordelijkheid of een promotie.

Observeren van waardering. Anderen (openbaar) gewaardeerd zien worden zet aan tot het leveren van een bijdrage die ook gewaardeerd zal worden (en dus niet tot jaloezie). Het zorgt voor vertrouwen, saamhorigheid en trots; we begrijpen waarom anderen gewaardeerd worden en hebben respect voor diegene die de waardering (openbaar) uitspreekt.

Elkaar waarderen. Onderzoek toont aan dat als medewerkers elkaar waarderen zij tot 26% meer betrokken zijn. Het zorgt ervoor dat ze gemotiveerder zijn om een bijdrage te leveren aan het geheel, ze zijn trots en begrijpen hoe hun bijdrage kan leiden tot resultaat van het bedrijf. Het zorgt voor 33% meer innovatie en 22% meer resultaat in de uit te voeren werkzaamheden.

Waardering als geheel. Het maximale effect van waardering wordt getoond als er een cultuur wordt gecreëerd waarin iedereen elkaar waardeert,  rekening houdend met de verschillende behoeften en de purpose van het bedrijf. Het geven van continue feedback is hiervoor een uitstekende werkwijze.

Het geven van waardering voegt waarde toe aan je organisatie. Aan wie geef jij een compliment vandaag?

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Meer blogposts>


Bronnen

Gallup. Employee Recognition: Low Cost, High Impact. Annamarie Mann and Nate Dvorak, 2016.