Bevlogen medewerkers

Wat jij kan bijdragen aan een gezonde(re) organisatiecultuur

Introductie

1 op de 8 medewerkers heeft last van werkstress en in 2014 zijn er 1 miljoen klachten van een burnout gemeld (waarvan 17% door jongeren!). Kosten: €1,8 miljard.

Het gebrek aan autonomie (44%), hoge eisen ten aanzien van taken (38%) en ongewenst gedrag (16%) worden genoemd als oorzaken dat vele medewerkers ziek worden (1). Ziek van de druk om de bedrijfswinst te maximaliseren, de controle en het gebrek aan waardering.

De urgentie om beter voor onze medewerkers te zorgen wordt ondertussen opgepakt. Zo experimenteert Zweden met een 6-urige werkdag, wil Frankrijk het e-mailen buiten werktijd verbieden en wordt er in Nederland volop aandacht besteed aan arbeidsomstandigheden, geven we de medewerker meer ruimte, een aanspreekpunt en voeren we veranderingen in de werkorganisatie door (1). De vraag is of deze “losse” initiatieven, vaak van bovenaf genomen, echt zullen zorgdragen voor een betere balans voor de medewerker; het werk moet immers af nietwaar?

Wij geloven meer in de strategische en integrale aanpak van de Amerikanen, waar medewerkersbetrokkenheid (“employee engagement”) niet meer is weg te denken uit menig directiekamer en waarvandaan gezamenlijk alle mogelijke oplossingen worden bedacht om medewerkers in hun kracht te zetten en hierdoor gezond te blijven:

  • Betrokken medewerkers tonen minder stress, hogere inzet en meten betere waarden in cholesterol en bloeddruk. Niet betrokken medewerkers worden twee keer zoveel gediagnostiseerd als depressief dan betrokken medewerkers (2).
  • Betrokken medewerkers tonen 37% minder afwezigheid (3).
  • En niet onbelangrijk…naast gezondheidswinst heeft medewerkersbetrokkenheid ook nog voordelen op het gebied van productiviteit, omzet, loyaliteit, veiligheid, kwaliteit en klanttevredenheid. Lees meer..

Aan de slag

Zo creëer jij je eigen best practice (in jouw team of organisatie):

Inventariseer je eigen behoeften om in je kracht te komen.

Ga in gesprek met jouw leidinggevende of jouw medewerkers. Bespreek ieders behoeften, koppel ze waar het kan het schrijf ieders behoefte kernachtig op.

Pas toe. Spreek elkaar aan en reflecteer regelmatig.

Evalueer de aanpak en breidt uit.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen

Gerelateerde blogposts

Meer blogposts>


Bronnen
  1. Factsheet Werkstress 2014, TNO
  2. Well Being: The Five Essential Elements, by Tom Rath & Jim Harter.
  3. Gallup’s 2013 State of the Workplace.