Inleiding

Onlangs mocht ik mee op schoolreis naar het museum voor een les “Wat je droomt ben je zelf”, waar kinderen van 6/7 jaar vrijuit mochten fantaseren aan de hand van diverse kunstobjecten; hoe de wereld er boven de wolken uit ziet, het ontwerpen van een speeltuin met o.a. rietjes, stof, stukjes hout en het bedenken van een naam van een zelf bedachte bouwconstructie.

Wat moet het heerlijk zijn om zo te mogen fantaseren over hoe de wereld eruit ziet. Hun wereld. Waarvoor zij ideeën en oplossingen bedenken die absoluut goed te noemen zijn. Zo puur en simpel. En snel. Ongelofelijk.

Waar zie je dat nog terug? Hoe ouder we worden hoe meer beperkingen onze fantasie krijgt opgelegd. Regels, voorwaarden en functieomschrijvingen zorgen ervoor dat onze medewerkers zich vastdenken. Zonde van de innovaties die hierdoor niet bedacht worden. Zonde van de creativiteit waarmee jouw medewerkers de organisatie kunnen laten groeien. Fantasie maakt het denken flexibel. Er worden sneller verbindingen gemaakt in de hersenen, wat zorgt voor creativiteit (1).

Ik heb de kracht van verbeelding toen mogen ervaren. Door in alle rust naar een schilderij te mogen staren en mijn gedachten de vrije loop te laten. Het leverde mij veel inspiratie op.

Geef jouw medewerkers ook hun fantasie terug en gun ze de ruimte om weer even een kind te zijn. Koop bijvoorbeeld creatief materiaal in, laat ze integraal samenwerken aan een bepaald vraagstuk, vrijwilligerswerk doen of een bezoek brengen aan een inspirerende plek. Laat ze fantaseren. Laat ze innoveren.

Betrokken leidinggevenden hebben betrokken medewerkers. #naarmorgen


Laatste nieuws

Loading RSS Feed

Meer nieuws>


Naar Morgen

Betrokkenheid is een leiderschapsvaardigheid en komt aan bod in ons boek De route naar morgen – Werken aan persoonlijk leiderschap voor leidinggevenden. Als werkboek nu verkrijgbaar in de winkel.

Bronnen

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Verbeeldingskracht.


Ook interessant