Inleiding

Onlangs mocht ik mee op schoolreis naar het museum voor een les “Wat je droomt ben je zelf”, waar kinderen van 6/7 jaar vrijuit mochten fantaseren aan de hand van diverse kunstobjecten; hoe de wereld er boven de wolken uit ziet, het ontwerpen van een speeltuin met o.a. rietjes, stof, stukjes hout en het bedenken van een naam van een zelf bedachte bouwconstructie.

Wat moet het heerlijk zijn om zo te mogen fantaseren over hoe de wereld eruit ziet. Hun wereld. Waarvoor zij ideeën en oplossingen bedenken die absoluut goed te noemen zijn. Zo puur en simpel. En snel. Ongelofelijk.

Waar zie je dat nog terug? Hoe ouder we worden hoe meer beperkingen onze fantasie krijgt opgelegd. Regels, voorwaarden en functieomschrijvingen zorgen ervoor dat onze medewerkers zich vastdenken. Zonde van de innovaties die hierdoor niet bedacht worden. Zonde van de creativiteit waarmee jouw medewerkers de organisatie kunnen laten groeien. Fantasie maakt het denken flexibel. Er worden sneller verbindingen gemaakt in de hersenen, wat zorgt voor creativiteit (1).

Ik heb de kracht van verbeelding toen mogen ervaren. Door in alle rust naar een schilderij te mogen staren en mijn gedachten de vrije loop te laten. Het leverde mij veel inspiratie op.

Aan de slag

Geef medewerkers ook hun fantasie terug en gun ze de ruimte om weer even een kind te zijn. Koop bijvoorbeeld creatief materiaal in, laat ze integraal samenwerken aan een bepaald vraagstuk, vrijwilligerswerk doen of een bezoek brengen aan een inspirerende plek. Laat ze fantaseren. Laat ze innoveren.

****

Leiders houden mensen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Bronnen

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Verbeeldingskracht.

nm


Ook interessant

Betrokkenheid Empathie Gezin Management development Persoonlijk leiderschap Talentontwikkeling Werk

Maak het verschil: Stop pesten (preventief).

Anderen volgen, het gemis aan warmte en geborgenheid, jaloezie..Allemaal redenen om iemand te pesten en je eigen frustraties af te…
Read More
8 tips voor inclusiviteit
Betrokkenheid Empathie Gezin Management development Mentale gezondheid Persoonlijk leiderschap Werk

8 tips voor inclusiviteit

Kunnen zijn wie we zijn, altijd en overal. Inclusiviteit is aan de orde van de dag in ieder(e) organisatie, school…
Read More
Betrokkenheid Empathie Management development Persoonlijk leiderschap Talentontwikkeling Werk

Nog veel winst te behalen in het wervingsproces van leidinggevenden

Een organisatie waar medewerkers in hun kracht worden gezet zodat zij de beste prestatie kunnen leveren, begint bij het aanstellen…
Read More
1 2 3 7