Denk creatief

De kracht van verbeelding

Introductie

Onlangs mocht ik mee op schoolreis naar het museum voor een les “Wat je droomt ben je zelf”, waar kinderen van 6/7 jaar vrijuit mochten fantaseren aan de hand van diverse kunstobjecten; hoe de wereld er boven de wolken uit ziet, het ontwerpen van een speeltuin met o.a. rietjes, stof, stukjes hout en het bedenken van een naam van een zelf bedachte bouwconstructie.

Wat moet het heerlijk zijn om zo te mogen fantaseren over hoe de wereld eruit ziet. Hun wereld. Waarvoor zij ideeën en oplossingen bedenken die absoluut goed te noemen zijn. Zo puur en simpel. En snel. Ongelofelijk.

Het is onderzocht. Fantasie maakt het denken flexibel; er worden sneller verbindingen gemaakt in de hersenen, wat zorgt voor creativiteit (1).

Maar ondertussen ervaren we allemaal beperkingen in ons dagelijks leven. Volle planningen, functieomschrijvingen, controle..Zonde van de innovaties die hierdoor niet bedacht worden. Zonde van de creativiteit waarmee medewerkers jouw organisatie kunnen laten groeien.

Laat ze weer fantaseren. Laat ze innoveren.

Aan de slag

Zorg voor creatief materiaal op kantoor. Bijvoorbeeld Lego, Kapla of kleurpotloden.

Bevorder bezoek inspirerende plekken tijdens werkdag.

Bied mogelijkheid voor vrijwilligerswerk.

Ben het goede voorbeeld.

****

Leiders houden zichzelf én anderen bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen


Gerelateerde blogposts

Deze waarden houden jouw medewerkers bevlogen

Introductie Een belangrijke voedingsbodem voor bevlogen medewerkers is de organisatiecultuur, bestaande uit waarden (wat vinden wij belangrijk?), normen (regels), rituelen (opeenvolgende activiteiten in een bepaalde volgorde) en tradities (momenten die herhaald worden). Allemaal onder de hoed van een visie (langetermijnperspectief). Een gezinscultuur is belangrijk, het zorgt niet alleen voor goede onderlinge relaties, veiligheid, stabiliteit en…

Voel je bevlogen! Met deze tips blijf jij stralen in 2023.

Bij een nieuw jaar horen nieuwe doelen. Wat ons betreft meer stralen, geluk, positiviteit en bruisen van energie. Meer het gevoel dat we alles kunnen bereiken wat we maar willen; onze talenten benutten en dromen verwezenlijken. Aan de slag De volgende tips helpen jou op weg naar dat fijne, bevlogen gevoel. Neem de regie. Een…

Aan de slag met modern(er) werkgeverschap.

Introductie Tijden veranderen. Nieuwe generaties dwingen organisaties om de spelregels te veranderen. Er is behoefte aan meer autonomie, flexibiliteit en vrije tijd voor hobbies en dromen. Aan minder stress en zorgen. Aan doen wat we leuk vinden en daarmee het verschil maken voor organisaties. Aan inzet tonen omdat we daar waardering voor krijgen. Kortom, er…

Inspiratie voor het mentale gezondheidsprogramma van jouw organisatie

Introductie Het gaat nooit met iedereen altijd goed. Er zijn zorgen, beperkingen, uitdagingen die ons dagelijks leven kunnen hinderen. De ene persoon ervaart dit heftiger dan de andere persoon. En dat is prima, want iedereen is anders en iedereen hoort erbij. Met een programma voor mentale gezondheid kun je medewerkers die op enig moment in…

Wat te doen met de “quiet quitters en “loud labourers”.

Introductie “Quiet quitters”, “loud labourers” en zieke medewerkers bezorgen jouw team minder productiviteit en dus ook minder nieuwe ideeën, omzet en winst. Quiet quitters zijn medewerkers die besluiten om nog maar het minimale te doen voor het bedrijf zodat ze meer tijd hebben voor hun privé leven. Loud labourers zijn medewerkers die luid en duidelijk…

Maak het verschil. Dit kun je doen om pestgedrag te voorkomen.

Introductie Anderen volgen, het gemis aan warmte en geborgenheid, jaloezie..Allemaal redenen om iemand te pesten en je eigen frustraties af te reageren. Op het schoolplein, op de werkvloer, in het gezin en/of op sociale media. Pesten is iemand herhaaldelijk en over een langere periode zo behandelen dat hij of zij er ernstig onder lijdt. Dat kan gaan van flauwe en…

Meer blogposts>


Bronnen

https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Verbeeldingskracht.