Regelmatig hoor ik in mijn omgeving klachten van werknemers over hun werkgever. Kort samengevat hebben ze het allemaal over “hun initiatieven die niet worden gewaardeerd door de directie” en dat “de directie weer een initiatief heeft genomen zonder ons daarbij te betrekken”.

W150521_SOLOMON_COMMUNICATIONISSUES-1024x426

Dagelijks vindt in organisaties een totale mismatch plaats. Directie en medewerkers zijn disconnected en spreken elkaars taal niet meer. Terwijl de medewerkers in toenemende mate behoefte hebben aan autonomie, blijft de directie nog altijd de kaders van ons functioneren bepalen. En daar worden wij gek van. Hersendood. Leeg. We draaien onze werkdag zonder al te veel inspanning en gaan weer naar huis.

Zonde van alle kennis die werkgevers inkopen met mooie salarissen. Zonde van de potentie die medewerkers hebben. Zonde van de innovatie die hiermee verloren gaat.

Innovatie dat zich kan uiten in een hogere productiviteit omdat medewerkers vertrouwen krijgen om in hun eigen kracht te mogen functioneren. Innovatie dat zich kan uiten in nieuwe oplossingen en een sterke(re) reputatie omdat medewerkers mogen samenwerken. Met collega’s en met externe stakeholders, zoals de (internationale) gemeenschap.

Aan iedere relatie moet worden gewerkt, ook in organisaties. En managers kunnen ons hierbij uitstekend een handje helpen. Zij kunnen zich als de ‘aanvoerder van relaties’ ontwikkelen tot coach en eigen verantwoordelijkheid, samenwerking en dialoog bevorderen.

Iedereen wordt gelukkiger van een beetje meer aandacht. Dus probeer het eens!

  1. Managers creëren voorwaarden die de afhankelijkheid van hun medewerkers doet afnemen en zelfstandigheid doet groeien.
  2. Managers inspireren elkaar naar een hogere betrokkenheid van hun medewerkers (en hiermee output).
  3. Managers onderhouden contacten met externe stakeholders en onderzoeken mogelijkheden tot nadere samenwerkingsverbanden.
  4. Managers evalueren continu hun rol als coach met als doel deze nog beter in te vullen.

Naar Morgen

Wij brengen betrokkenheid.

Vanuit onze motivatie om ieders potentieel te benutten is het ons hoogste doel om een context te creëren waarin jullie medewerkers op een dusdanige wijze waarderen, dat zij het ouderschap naar ieders behoefte kunnen invullen én zich continu, op een toegankelijke, wijze kunnen blijven ontwikkelen.

Hiervoor inspireren en begeleiden wij met initiatieven die leiderschap bevorderen; initiatieven die mensen samenbrengen, in hun kracht zetten en waarmee de wereld een beetje beter achterblijft.

De eindbestemming is helder: Impact!