Inleiding

Als leidinggevende heb ik altijd getracht om mijn collega’s eigen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun taken. Ik zette de grote lijnen uit en stuurde bij waar nodig.

Leidinggevenden houden echter van controle; zij vertellen ons dagelijks vertellen wat, hoe en wanneer we ons werk moeten doen. We hebben er in Nederland 1 miljoen en van iedere organisatie is 30% manager. En wat levert dit een organisatie op? Niet meer winst. Wel hiërarchie en trage(re) besluitvorming. Een uitdaging voor iedere werkgever. Of liever gezegd een prioriteit.

Inspiratie komt uit het televisieprogramma Tegenlicht van de VPRO, een portret van een aantal bedrijven waar het einde van de traditionele leidinggevende realiteit is.

Bekijk het leiderschapsprofiel Naar Morgen in het (gratis) whitepaper Gezocht! Leider m/v.

Een aantal conclusies:

  • Hiërarchie zorgt voor trage besluitvorming en vormt een misfit met de nieuwe generatie
  • Aansturing op eigen verantwoordelijkheid en output creëert positieve energie bij zowel werkgever als werknemer. Transparantie in het bedrijfsproces zorgt hierbij voor duidelijkheid.
  • Coachen wordt het nieuwe leidinggeven. Betrokkenheid in plaats van controle!
  • Een nieuwe rol van de leidinggevende vraagt om nieuwe capaciteiten.


Betrokken leidinggevenden hebben betrokken medewerkers. #naarmorgen


Laatste nieuws

Loading RSS Feed

Meer nieuws>


Naar Morgen

Coachen naar verantwoordelijkheid en zelfstandigheid is een leiderschapsvaardigheid en komt aan bod in ons boek De route naar morgen – Werken aan persoonlijk leiderschap voor leidinggevenden. Als werkboek nu verkrijgbaar in de winkel.


Ook interessant

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.