Introductie
Als manager heb ik altijd getracht om mijn collega’s eigen verantwoordelijkheid te laten nemen voor hun taken. Ik zette de grote lijnen uit en stuurde bij waar nodig. Als leidinggevende streefde ik ernaar om mezelf overbodig te maken door te coachen naar verantwoordelijkheid en zelfstandigheid.
In vele organisatiemodellen staat controle bij managers echter centraal, die ons dagelijks vertelt wat, hoe en wanneer we ons werk moeten doen. We hebben er in Nederland 1 miljoen en van iedere organisatie is 30% manager. En wat levert dit een organisatie op? Niet meer winst. Wel hiërarchie en trage(re) besluitvorming. Een uitdaging voor iedere werkgever. Of liever gezegd een prioriteit.
Een blik naar morgen
Inspiratie komt uit het televisieprogramma Tegenlicht van de VPRO, een portret van een aantal bedrijven waar het einde van de traditionele manager realiteit is.
Een aantal conclusies:
- Hiërarchie zorgt voor trage besluitvorming en vormt een misfit met de nieuwe generatie
- Aansturing op eigen verantwoordelijkheid en output creëert positieve energie bij zowel werkgever als werknemer. Transparantie in het bedrijfsproces zorgt hierbij voor duidelijkheid.
- Coachen wordt het nieuwe managen. Betrokkenheid in plaats van controle!
- Een nieuwe rol van de manager vraagt om nieuwe vaardigheden.
Andere voorbeelden zijn Koekjesbakkerij Veldt, Wegmans en Zappos. Laatstgenoemde implementeerde de WOW filosofie.
****
Leiders houden zichzelf én medewerkers bevlogen. Wanneer start jij? #naarmorgen
Meer blogposts>
Categorieën:Bevlogen medewerkers, Medewerkersbetrokkenheid, Organisatiecultuur